Maak kennis met onze franchisenemers

Tjadlind Arends-Woller — Kvik Leeuwarden

Tjadlind Arends-Woller en haar man Ted Arenda openden in september 2020 Kvik Leeuwarden. Met Tjadlind vooraan en Ted achteraan, die ervoor zorgt dat de keukens perfect worden geïnstalleerd, vormen de twee samen een goed geoliede machine.

Moe van het werken in het bedrijfsleven, besloten Tjadlind en Ted hun oude droom na te jagen, namelijk om ooit voor zichzelf te beginnen. Tjadlind had geen ervaring als ondernemer en ook geen ervaring in de keukenbranche. Dus hoe kwam ze bij het runnen van een Kvik-franchise? We vroegen haar hoe het was om als vrouw te beginnen in een door mannen gedomineerde industrie tijdens wat misschien wel een moeilijke periode was op het hoogtepunt van de pandemie.

Van corporate life naar keukenverkoop

Je werkte vroeger als een werknemer in een bedrijf, zonder ervaring in de keukenbranche. Hoe ben je dan uiteindelijk bij Kvik terecht gekomen?

Ik werkte op het hoofdkantoor van Friesland Campina. Ik ben altijd in loondienst geweest en had geen ervaring in de keukenbranche. Maar ik wilde altijd al mijn eigen interieurbedrijf beginnen. Tijdens mijn studie heb ik veel in het buitenland gewerkt en ben ik overgestapt naar de exportkant. Toen ik 40 werd, begon ik te denken, ik had een goede baan, waar ik tot mijn pensioen kon blijven. Maar mijn droom om ooit een eigen winkel te beginnen bleef.

Uit eigen interesse heb ik altijd opleidingen en cursussen gevolgd op het gebied van interieurontwerp. Scandinavië is mijn favoriete vakantiebestemming en ik heb thuis een keuken van Kvik. Om aan mijn keuken te komen, moest ik van Friesland naar de Randstad rijden, omdat er geen vestiging in de buurt was. Kvik sprak mij aan vanwege de vormgeving en transparantie van het bedrijf. Ik wilde wel een eigen winkel, maar geen kleine interieurwinkel. Dat zou ik saai vinden. Het moest iets groters worden, het liefst met een internationale kant. Bij Kvik kwam dat allemaal prachtig samen. Ik had dus geen ervaring in de keukenbranche, maar alles is te leren en ik was ervan overtuigd dat ik genoeg had om het te laten werken.

Hoe verliep het opstarten?

Kvik deelde mijn mening en wilde mij de kans geven. Ik moest het vak leren. Het lastige was dat het hele proces net voor corona begon en net toen we al het papierwerk hadden getekend, stond de wereld op zijn kop. Dat merkte ik ook tijdens mijn inwerkperiode, omdat de meeste winkels dicht moesten. Er was geen persoonlijke begeleiding mogelijk vanuit Denemarken en er was weinig gelegenheid om mee te lopen met andere Kvik-franchisenemers. Het vak leren moest dus vooral online gebeuren.

De wereld ging op slot, maar veel mensen besloten hun huis te renoveren. De vraag naar nieuwe keukens was enorm, wat aan de ene kant leuk was, maar het lukte niet om vlot op te starten. Ook het naleven van alle regels was lastig. Is dit verkeerd omdat we dit nog moeten leren? Is dit leergeld? Of zijn de omstandigheden slecht? Dan is het fijn dat je een franchisegever hebt die je de mogelijkheid geeft om gaandeweg te leren.

Heb je bewust gekozen voor een franchise en wat zijn de voordelen?

Ik was een beetje huiverig voor het concept van een franchise omdat ik er een bepaald beeld van had. Het idee dat je in een keurslijf werkt. Ik verleg de grenzen en breek de regels, maar altijd ten goede en dat waardeert Kvik.

Hoe maak je van de winkel je eigen winkel?

Wat mij betreft moest de winkel midden in de stad komen en niet op een industrieterrein. Daar heb ik voor moeten vechten, want men was bang dat de winkel te klein zou worden. Gelukkig ging Kvik mee in mijn ideeën en nu dit goed gaat, wil Kvik zich zelfs meer gaan richten op dergelijke branches. Omdat het gebouw een meer lokale uitstraling heeft, voelt het niet alsof het deel uitmaakt van een keten.

Ik heb altijd verse bloemen, je krijgt goede koffie met iets lekkers, geserveerd in een lekker kopje. Ik wil een huiskamergevoel geven, wat een mooie aanvulling is op het 'coole' imago van Deens design. De franchiseorganisatie wil het beste voor het hele bedrijf, dus luisteren ze naar ideeën. Ik ben misschien koppig, maar als het in het voordeel van de formule is, zal ik worden gesteund. Dat maakt Kvik een hele fijne franchisegever om mee samen te werken. Na een paar maanden werd ik zelfs gevraagd om lid te worden van de productraad, die meedenkt over nieuwe producten en innovaties.

 

Het is fijn dat je franchisegever veel overkoepelende zaken regelt, zodat je je kunt focussen op je bedrijf.

— Tjadlind Arends-Woller — Kvik Leeuwarden

Wat is het voordeel van een franchisemodel als dat van Kvik?

Ik heb collega-franchisenemers uit heel Europa. Hoe doen ze het in andere landen? Welke ideeën zouden we kunnen overnemen? Dat is leerzaam en interessant. Op landelijk niveau zijn franchisenemers ook je collega's, wat leuk en handig is. Het is fijn dat je franchisegever veel overkoepelende zaken regelt, zodat je je kunt focussen op je bedrijf. Ik wil graag bezig zijn met duurzaamheid en innovatie, maar ik heb er gewoon geen tijd voor. Daarom vind ik het heel fijn dat er een franchisegever aan de top staat, die meedenkt, het grote plaatje uitzet en als drijvende kracht werkt. Dat kun je op dat niveau gewoon niet in je eentje doen.

We komen regelmatig samen met Nederlandse franchisenemers. Dan is er overleg, zijn er kleine workshops en praten we over welke kant we op gaan. Elke franchisenemer heeft een eigen winkel, maar je kunt altijd contact met elkaar opnemen.

 

Gesigneerd met een roze pen

Hoe is het om als vrouwelijke franchisenemer in de keukenbranche te werken?

Het is echt een mannenwereld. Ik was de eerste vrouwelijke franchisenemer die haar eigen franchisecontract tekende. Dat vond ik erg leuk. Ik tekende mijn contract met een roze pen. Natuurlijk zijn er meer vrouwen in de franchisewereld en ook binnen Kvik-vestigingen, maar toen was het nog steeds de handtekening van de man op het contract.

Als ik in de winkel ben, krijg ik wel eens te horen: "Ik wil graag de eigenaar spreken." Dat ben ik. "Ja, maar ik wil graag de echte eigenaar spreken." Nog steeds ik. Soms worden er vragen gesteld om te testen of ik echt weet waar ik het over heb. Men is er nog niet aan gewend dat vrouwen ook keukens kunnen verkopen, over technische aspecten kunnen adviseren, keukens kunnen inmeten en monteren. Ik moet me dus echt bewijzen en mijn mannetje staan.

Er zijn andere vrouwelijke franchisenemers na mij begonnen, dus het komt steeds vaker voor. Ik heb alleen maar vrouwen in de winkel werken. Niet dat mannen niet voor mij mogen werken, maar het is wel zo gelopen en ik vind het eigenlijk heel leuk. Ik vind het ook geweldig dat meer vrouwen keukenontwerper willen worden. Als je het leuk vindt en er goed in bent, waarom niet? Ik heb stagiaires in de winkel die 18 jaar oud zijn, en ik laat ze ook in het magazijn werken. Als ze zeggen dat ze blij worden van het plaatsen van kasten, dan krijg ik daar veel energie van.

Wat is jouw Kvik-droom?

Ik wil een leuke winkel, waar ik met veel plezier werk, samen met mijn mensen, en ik wil er geld mee verdienen. Ik wil dat elke klant zich welkom en gezien voelt als hij of zij in onze winkel komt. Ik wil overbrengen dat we benaderbaar zijn, dat je gemakkelijk binnen kunt lopen en vertrekken met je droomkeuken. Mijn grootste droom is om meer vrouwelijke medewerkers te hebben, zowel ontwerpers als in het magazijn. Ik wil laten zien dat het geen mannenwereld meer is. Ik wil het woord "keukenboer" niet meer horen, daar steek ik mijn nek voor uit.

Ben jij onze nieuwe franchisenemer?