Gefeliciteerd! Je hebt een badkamerkast uitgekozen. Ongeacht welk van onze ontwerpen je in gedachten hebt, dit meubel kan je badkamer echt veranderen. Het kan deel uitmaken van een project dat je volledig hebt doorgesproken met een Kvik-adviseur, of je hebt ervoor gekozen om het allemaal alleen te doen. Hoe dan ook, hier lees je wat de belangrijkste voorbereidingen en afwegingen zijn voor een doe-het-zelfbadkamerkast.
Leg eerst de basis
Heeft de loodgieter zijn deel af? En zijn de vloeren en muren klaar?
De sanitaire installaties komen in veel gevallen op de eerste plaats, omdat het nieuwe badkamermeubel daaroverheen wordt geplaatst. Deze kunnen natuurlijk worden verplaatst als dat noodzakelijk is. Daarvoor heb je een erkende loodgieter nodig en eventueel een aannemer. Je lokale Kvik-consultant kan je advies geven over de plaatsing van de sanitaire installaties en hoe je het verplaatsen ervan voorkomt als dit te veel gedoe oplevert.
En de elektricien?
Hetzelfde geldt voor stroomaansluitingen voor bijvoorbeeld een verlichte spiegel of stopcontacten voor apparaten die in een kast worden geplaatst. Het handigste is om bestaande bedrading opnieuw te gebruiken. Alle wijzigingen moeten natuurlijk wel zijn uitgevoerd voordat de kast kan worden gemonteerd.
Kasten installeren
Bekijk onze handige video
Klik op deze afbeelding om een stappenplan van het installatieproces te bekijken. Omdat het een algemene video voor al onze badkamerkasten betreft, beantwoordt het mogelijk niet al je vragen.
Lees de installatie-instructies
In het pakket van je kast wordt een document met de installatie-instructies meegeleverd. Mochten de installatie-instructies ontbreken, dan kun je hier de montagehandleidingen vinden aan de van het artikelnummer (staat vermeld op de factuur).
De Kvik-adviseur
Nog twijfels of vragen? Neem dan gerust contact op met je lokale Kvik-winkel en als het even kan met de consultant die jou bij de aankoop van het meubel heeft geholpen.
Doe-het-zelfbadkamer - FAQ
Hier vind je antwoorden op de meestgestelde vragen van klanten over het installeren van een badkamerkast van Kvik.
Dat hangt volledig af van de personen die het gebruiken. Je kunt de hoogte comfortabel maken voor de langste – of kortste – persoon van je gezin. Normaal gesproken stellen we voor dat het bovenste deel van de gootsteen tussen de 80 en 95 cm boven de vloer hangt. In sommige gevallen kan het sanitair je installatievrijheid echter beperken.
Esthetisch gezien zijn symmetrie in de kamer en de vrije ruimte eromheen de beste keuze, maar in de praktijk zijn je mogelijkheden vaak gebonden aan de locaties van de afvoer en wateraansluitingen. Deze locaties worden bij voorkeur in de kast geplaatst om ze te bedekken. Hier moet in het projectplan rekening mee worden gehouden. Als je hulp nodig hebt om een nieuw plan te maken voor specifieke afmetingen, schroom dan niet om je lokale Kvik-winkel te bellen.
Ook bij ervaren doe-het-zelvers is een vergissing zo gemaakt. In het doe-het-zelfpakket zitten geen extra reserveonderdelen inbegrepen. Je kunt nieuwe onderdelen bestellen bij je Kvik-winkel.
De installatie is mogelijk zonder elektricien. Bij lastigere installaties in de badkamer, zoals een spiegel die tegelijkertijd als lamp dient, hebben veel klanten wel een elektricien nodig. In veel landen is in de regelgeving bepaald dat alleen bevoegd personeel stopcontacten in een natte ruimte mag installeren. Als je een geïntegreerde gootsteen hebt, betekent dit vaak dat je geen echt tafelblad hebt voor een elektrische tandenborstel, haardroger, scheerapparaat, enz. In dat geval kunnen ze in het badkamermeubel worden opgeborgen. Een stopcontact om ze in het meubel zelf op te laden is dan erg handig en moet voor de zekerheid worden gecontroleerd door een gecertificeerde elektricien.