Gids over de 5 werkzones van de keuken.

Er is veel gebeurd sinds we in 1999 de ConversatieKeuken® uitvonden. De manier waarop we onze keukens gebruiken is veranderd en vandaag de dag brengen we er nog meer tijd door. We koken en eten er niet alleen, maar het is de plek waar we ons vermaken, werken, huiswerk maken, spelen en dansen (we kunnen zo nog wel even doorgaan). Maar wat niet is veranderd, zijn een aantal van de principes achter hoe een keuken moet worden ingericht voor optimaal gebruik.

Een geweldige keuken moet niet alleen een geweldig ontwerp hebben. Hij moet ook nuttig zijn: gemakkelijk schoon te maken, duurzaam en functioneel. Hier geven we je ideeën en inspiratie voor het inrichten van je keuken op een manier die het best past bij je dagelijks leven

Misschien heb je wel eens gehoord van de "werkdriehoek" van de keuken: fornuis, koelkast, gootsteen? In het verleden was dat een goed uitgangspunt voor het inrichten van de meeste keukens. Tegenwoordig zijn de oven en kookplaat meestal gescheiden en hebben we veel meer grote en kleine apparaten.

Veel mensen willen een eethoek die onderdeel uitmaakt van hun keuken. En steeds meer mensen willen dat de keuken een verlengstuk is van de woonkamer en dat het de ruimte wordt waar we het grootste deel van ons dagelijks leven thuis doorbrengen.

Leven in de keuken

Inzicht van 500 gezinnen

Ons advies en onze aanbevelingen voor het inrichten van je keuken zijn gebaseerd op jarenlange ervaring en de duizenden keukens die wij hebben verkocht.Daarnaast hebben we een uitgebreid onderzoek gedaan onder maar liefst 500 gezinnen waarmee we veel inzicht kregen in hoe mensen in werkelijkheid hun dagelijks leven in de keuken leiden: hoe ze bewegen, welke apparaten ze gebruiken en wanneer en hoe ze samen tijd doorbrengen.

Ons onderzoek leert ons dat we de koelkast gemiddeld 36 keer per dag open- en dichtdoen. Ter vergelijking: we openen de oven slechts 4-5 keer per week.

Wat moet je weten – de 5 werkzones in een keuken

Ons onderzoek suggereert dat er vijf nauw met elkaar verbonden werkzones zijn, die worden gedefinieerd door de locatie van de verschillende keukenelementen. De locaties van de zones ten opzichte van elkaar is van groot belang voor hoe efficiënt jij en je gezin jullie in de keuken kunnen verplaatsen en kunnen werken.

Afvalsysteem

In plaats van de vuilnisbak onder de gootsteen te plaatsen, raden we aan om te kiezen voor een slim sorteersysteem tussen de schoonmaakzone en de bereidingszone. Op die manier kunnen er twee mensen tegelijkertijd in de twee zones werken en de vuilnisbak gebruiken zonder voor elkaars voeten te lopen. 

Een kleine keuken inrichten

Bij het inrichten van een kleine keuken moet je misschien compromissen sluiten, maar het gaat erom dat je het meeste uit je opties haalt.Het is niet altijd mogelijk om alle werkzones te integreren.Met de juiste oplossingen krijg je zelfs veel opbergruimte in boven- en onderkasten.

3 goede tips voor de kleine keuken:

  • Kies voor XXL en krijg meer opbergruimte in de kasten zonder dat je veel meer vloeroppervlak moet opgeven
  • Bouw tot aan het plafond en maak optimaal gebruik van de ruimte
  • Focus op het ontwerp van de kasten zodat je ruimte hebt voor de essentiële dingen
Haal meer uit onze gids voor het ontwerpen van kleine keukens

Een grote keuken inrichten

Je moet net zo goed nadenken over de lay-out wanneer je een grote keuken hebt als wanneer je een kleine keuken hebt. 

3 tips voor een grote keuken:

  • Overweeg werkzones om lange afstanden en onnodige bewegingen te voorkomen
  • Kies voor laden in plaats van planken achter deurtjes voor de dingen die je dagelijks gebruikt: laden bieden eenvoudigere toegang en een beter overzicht
  • Zorg ervoor dat je ruimte overhoudt voor extra installaties zoals een Quooker of extra afvalsorteerbakken.
Ontdek onze keukenontwerpen

Compromissen kunnen nodig zijn!

Het is niet altijd mogelijk om je keuken 100% in te richten volgens de principes van de vijf werkzones.Het hangt af van de grootte en vorm van de ruimte, de locatie van ramen en deuren, de plaatsing van sanitair en stopcontacten, en van hoe de keuken moet worden geïntegreerd met de andere kamers van het huis.Wees dus bereid om compromissen te sluiten.

Onze keukenexperts helpen je graag om het meeste uit de ruimte in je keuken te halen. 

De Kvik LeefKeuken® — maak het je eigen.

De magie van de Kvik LeefKeuken® zit hem niet in specifieke afmetingen of indelingen, maar in het leven en de momenten die je erin beleeft. De hartelijke lach die weerklinkt tijdens een familiediner, de geruststellende stilte van een late-night-snack, de gedeelde anticipatie van een cake die in de oven rijst en het geheime gefluister tijdens een kopje thee midden in de nacht: daar draait het om. Of het nu een keuken voor twee is, of een bruisende familiehub, elke keuken kan een Kvik LeefKeuken® zijn.

Het zijn jouw verhalen, gedeelde ervaringen en gekoesterde herinneringen die hem tot leven brengen. Dus, haal het plezier, het gesprek en de verbinding naar binnen en zie je keuken transformeren in het kloppend hart van je huis, een echte Kvik LeefKeuken®.

Meer informatie over de Kvik LeefKeuken®