Een keuken met goede intenties

— ontworpen om lang mee te gaan

We maken tijdloos Deens design met hoogwaardige materialen. Onze toewijding gaat verder dan design. Het gaat om het creëren van producten die duurzaam zijn. Onze uitgebreide garanties weerspiegelen ons volste vertrouwen in duurzame producten.

Folies van gerecycled PET-folie

In 2021 introduceerden we nieuwe folies voor onze gelamineerde fronten, met minimaal 12 gerecyclede PET-flessen per front. Dit is een belangrijke mijlpaal in onze inspanningen om producten te leveren die zijn gemaakt van gerecyclede materialen en zo de milieueffecten te verminderen. Door plastic flessen te recyclen, kunnen we helpen om de grote hoeveelheid plastic afval in de wereld te verminderen. En alle kleine beetjes helpen.

Het was een grote uitdaging om deze nieuwe folie van gerecyclede PET-flessen te ontwikkelen en ook de kwaliteit, betaalbaarheid en duurzaamheid van onze producten te behouden. Het benadrukken van gerecyclede materialen mag namelijk jouw opties niet beperken of de kosten van de aanschaf van een nieuwe keuken verhogen.

Wat is PET?   

PET, polyethyleentereftalaat, is een veelzijdig plastic en een materiaal dat vaak wordt gebruikt voor het maken van plastic flessen. 

Green kitchen drawer with integrated handles

In 2023 gaf Kvik 6.501.287plastic flessen een nieuw leven in de keukenbranche!

Gerecycled MDF

Wist je dat we het eerste Deense keukenbedrijf waren dat gerecycled MDF gebruikte voor onze keukens? 

Het gebruik van gerecycled MDF in onze keukendesigns was een baanbrekende keuze die we hebben gemaakt om het milieu minder te belasten. Maar dit was niet altijd eenvoudig. Het bleek onpraktisch om een aantrekkelijk, duurzaam design te creëren met 100% gerecycled MDF — we kwamen erachter dat een combinatie van gerecyclede en nieuwe materialen de juiste keuze was. 

Onze op MDF gebaseerde producten die gerecycled MDF bevatten, zijn gemaakt van een combinatie van nieuwe houtvezels aan de buitenkant van het paneel voor de beste visuele look, terwijl de binnenkant van het paneel is gemaakt van gerecyclede houtvezels. Het is een harmonieuze mix die onze toewijding aan zowel kwaliteit als het milieu weerspiegelt.

Spaanplaat

Spaanplaat wordt gemaakt van houtspaanders, ofwel kleine stukjes afvalhout. Deze vezels worden samengeperst en aan elkaar gehecht met hars. Spaanplaat kan alleen worden geproduceerd uit gerecycled houtafval, wat betekent dat de nieuwe keuken mogelijk onderdelen van oude keukens kan bevatten.

We werken actief samen met onze leveranciers om hogere normen te stellen, met als doel de milieueffecten te verminderen. Spaanplaat speelt hierbij een cruciale rol. Van onze materialen heeft spaanplaat weinig klimaatimpact vanwege het energie-efficiënte productieproces doordat er minder bindmiddelmaterialen nodig zijn. Hoewel spaanplaat niet de kracht van massief hout of MDF heeft, blijft het een betaalbare en betrouwbare keuze. Maak je dus geen zorgen. Onze keukendesigns met spaanplaat, zowel nieuw als gerecycled, hebben exact dezelfde uitgebreide garanties en we blijven de keukens zorgvuldig testen om duurzame kwaliteit te garanderen.

Gecertificeerd hout

Hardhout heeft een tijdloos karakter — het is duurzaam en ziet er mooi uit. Wanneer we hout in huis gebruiken, creëert het een warme en uitnodigende sfeer waar geen enkel ander materiaal aan kan tippen. Maar als het niet op verantwoorde wijze wordt ingekocht, vormen de milieueffecten een echte bedreiging voor de wereld. 

Door ontbossing wordt veel CO2 uitgestoten, wat de habitats van wilde dieren en lokale gemeenschappen schaadt. We proberen dit te voorkomen door te zorgen voor verantwoorde houtwinning via certificeringsregelingen. 

Tegenwoordig is al het hout dat in onze producten wordt gebruikt afkomstig van gecertificeerde bosbouw uit twee verschillende certificeringsregelingen. Dat betekent dat het hout in onze producten afkomstig is uit gebieden waar flora en fauna worden beschermd en nieuwe bomen worden geplant in (ten minste) hetzelfde tempo als de volgroeide bomen worden gekapt. En de bosarbeiders krijgen een eerlijk loon en werken in veilige omstandigheden. 

In 2023 gebruikte Kvik 8.564 ton gerecycled hout in onze producten!

Een keuken met goede intenties

— wil er goed uitzien. Ook over 10 jaar

We snappen dat het ontwerpen van keukens die lang meegaan de sleutel is tot het verminderen van onze klimaatvoetafdruk. Als de materialen in onze keukens langer meegaan, is er minder behoefte aan frequente vervanging, waardoor afval wordt verminderd en de milieu-impact gedurende de gehele levenscyclus van de keuken wordt geminimaliseerd.Precies daarom speelt de materiaalkeuze een belangrijke rol in de duurzaamheid van onze keukens.

Hoewel we zoveel mogelijk gerecyclede materialen proberen te gebruiken, is het niet makkelijk om een duurzaam product te maken waarbij geen concessies worden gedaan aan kwaliteit, ontwerp of prijs. Daarom combineren we gerecyclede materialen met nieuwe materialen, zodat je kunt genieten van Deens ontwerp tegen verrassend lage prijzen en de producten die gerecyclede elementen bevatten nog net zo lang meegaan.

— houdt van een opknapbeurt

Jij kunt ook een actieve rol spelen bij het minimaliseren van de algehele impact wanneer je een nieuwe keuken aanschaft. Je kunt bijvoorbeeld je keuken nieuw leven inblazen door upcycling, of het nu gaat om het vervangen van kastfronten, een nieuw werkblad of het toevoegen van persoonlijke details. Door deze aanpak gaat je keuken niet alleen langer mee, maar vermindert ook de ecologische voetafdruk in vergelijking met een volledige keukenvervanging. Zo kun je nog jarenlang genieten van je geüpgradede keuken.