3 tips voor het duurzaam recyclen van uw keuken

Witte rustieke keuken met ingebouwde oven en witte fronten
Als het echt tijd is voor een nieuwe keuken, is het belangrijk om je oude keuken op de beste manier weg te gooien. Hier zijn drie manieren om van je oude keuken af te komen.

Je oude keuken recyclen is een geweldige manier om de levenscyclus ervan te voltooien. Als je het goed doet, kun je er zelfs iets van terugvinden in je nieuwe keuken, omdat we in al onze keukens gerecyclede materialen gebruiken.

1. Verkoop of doneer je oude keuken

Maak gebruik van tweedehands verkoopsites. Maak een paar goede foto's van je oude keuken en zet hem te koop of doneer hem. Het kan in zijn geheel verkocht worden of in kleinere partijen, zoals kasten en werkbladen en apparatuur. Je keuken een tweede leven geven in iemand anders zijn huis is zeker beter dan hem weggooien.

Als niet de hele keuken kan worden hergebruikt door iemand anders, dan misschien delen ervan? Apparaten die functioneren en niet ouder zijn dan 10 jaar kunnen worden gedoneerd. Kastjes, handgrepen, gootstenen, kranen en aanrechtbladen kunnen eventueel nog goed worden gebruikt. Verdeel de keuken onder in delen, die verschillende mensen kunnen gebruiken.

2. Geef je oude keuken een nieuwe bestemming

Vind een nieuwe bestemming voor keukenkastjes in een wasruimte, werkplaats of garage, waar je nog opslagruimte nodig heeft. Het enige dat je hoeft te doen, is de oude keuken voorzichtig uit elkaar halen en verplaatsen naar een nieuwe ruimte of ruimtes waar de keuken nog van nut kan zijn. We hebben een Pinterest-bord gecreëerd vol met ideeën voor het hergebruiken van je oude keuken.

Bekijk het Pinterest-bord.

3. Haal je keuken uit elkaar en recycle hem

De gemiddelde keuken bestaat uit 150 verschillende onderdelen die grofweg binnen een paar categorieën vallen. Als je weet welke categorieën dat zijn en hoe je je oude keuken uit elkaar haalt, is het makkelijker om te recyclen. In elke regio gelden andere regels voor het recyclen, dus controleer je lokale regelgeving.

Over het algemeen kan een keuken worden onderverdeeld in de volgende onderdelen:

Metaal

Scharnieren, handgrepen enz. kunnen worden verwijderd en gerecycled bij het metaal.

Spaanplaat

Kastjes en fronten van spaanplaat kunnen worden gerecycled en kunnen in veel gevallen nieuwe keukens worden.

Hout

Houten aanrechtbladen kunnen worden gerecycled tot een groot aantal verschillende producten: van bouwmaterialen tot schors voor tuinen, pulp voor de productie van papier, of brandstof.

Steen of graniet

Aanrechtbladen van steen of graniet kunnen worden gerecycled tot andere artikelen voor in huis of ze kunnen worden fijngemalen en gebruikt als decoratief grind.

Plastic

Scheid alle (montage-)onderdelen van plastic en recycle ze gescheiden volgens de regels in jouw regio.

VEDA light oak

€ 10.835,-

Wil je meer weten?

— Praat met onze experts

— en vind de beste duurzame oplossing voor jouw project.

— Lees meer over hoe we CO2-positief zijn geworden

— lees alles over wat we hebben gedaan en wat volgt.