Inspiratie & aankleding voor open keukens

AVOLIA clay

€ 9.892,-

Iedereen die zich verdiept in open keukens weet dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Dat is fijn, maar vaak ook intimiderend. Wij laten je een aantal van de meest populaire ideeën zien, zodat jij een beetje inspiratie kunt opdoen voor jouw nieuwe keuken. Bovendien geven we je een paar overwegingen mee om rekening mee te houden. Vergeet niet dat je altijd contact kunt opnemen met onze deskundige keukenontwerpers die je graag een handje helpen.

Wat is een open keuken?

Om er zeker van te zijn dat je hier op de juiste plek bent, is het altijd goed om eerst even samen te vatten waar we het precies over hebben. Open keukens worden over het algemeen omschreven als een keuken en eetkamer in één; en soms ook met een gezellige woonkamer erbij, dat is aan jou. Ze zijn veelzijdig, kunnen eenvoudig worden aangepast aan de juiste ruimte en zijn een designklassieker. Als je meer wilt weten over structurele ontwerpen van een open keuken, lees dan hier onze uitgebreide gids.

BORDO arizona beige

€ 4.007,-

Waarom een open keuken?

Om te beginnen zijn ze ongelofelijk gezellig: ideaal om met de kinderen te kletsen terwijl zij hun huiswerk afmaken en jij het avondeten klaarmaakt; of om geen gesprekken met vrienden te hoeven missen terwijl jij de aardappelen opzet. Iedereen verplaatst zich vrij door de ruimte: er zijn geen deuren of muren die de boel opdelen! Het is een makkelijke manier om de kleintjes in de gaten te houden die tv kijken of om gesprekken niet te hoeven onderbreken. 

Maar het betekent ook dat er geen deuren zijn. Het is dus moeilijker om alle moeite die je in een maaltijd hebt gestoken (en de vuile vaat!), of luidruchtige apparaten, voor je gasten te verbergen. Opbergen van keukenspullen kan lastig zijn en natuurlijk kan het duur zijn om muren neer te halen als je eerst niet genoeg ruimte hebt voor een open keuken. Qua ontwerp moet je stijlen uitzoeken die er samen geweldig uitzien; alhoewel dat het leuke deel is, en daar vertellen we zo meer over.

Inspiratie, foto's en ontwerptips voor leefkeukens

Het is heel handig om even snel te zoeken op Google of Pinterest om erachter te komen wat je mooi vindt, uiteraard, maar ook wat je helemaal niet mooi vindt. Het is een uitstekend idee om te weten met hoeveel vierkante meters je kunt werken voordat je van start gaat. Zo kun je echt een beeld krijgen van hoe je open keuken eruit zou kunnen zien. 

-- Vergeet niet …

Rekening houden met design betekent ook dat je rekening moet houden met praktische zaken. Het is een goed idee om met een keukenontwerper, bouwer of architect te praten om te weten of je ideeën daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd. De meest voorkomende hordes die je moet nemen zijn het verplaatsen van waterleidingen, het neerhalen van muren en het plaatsen van ramen, dus het is de moeite waard om met vertrouwde experts te praten. 

AVOLIA clay

€ 9.892,-

CIMA light oak

€ 9.849,-

De Kvik LeefKeuken® — maak het je eigen.

De magie van de Kvik LeefKeuken® zit hem niet in specifieke afmetingen of indelingen, maar in het leven en de momenten die je erin beleeft. De hartelijke lach die weerklinkt tijdens een familiediner, de geruststellende stilte van een late-night-snack, de gedeelde anticipatie van een cake die in de oven rijst en het geheime gefluister tijdens een kopje thee midden in de nacht: daar draait het om. Of het nu een keuken voor twee is, of een bruisende familiehub, elke keuken kan een Kvik LeefKeuken® zijn.

Het zijn jouw verhalen, gedeelde ervaringen en gekoesterde herinneringen die hem tot leven brengen. Dus, haal het plezier, het gesprek en de verbinding naar binnen en zie je keuken transformeren in het kloppend hart van je huis, een echte Kvik LeefKeuken®.

Meer informatie over de Kvik LeefKeuken®

PAVIA pure grey

€ 10.009,-

Ontwerptips voor de inrichting van een leefkeuken - waar moet je aan denken?

Het draait allemaal om zones. Als je voor een keuken/eetkamer/woonkamer-inrichting gaat, combineer je eigenlijk drie kamers in één. Het is dus nuttig om na te denken over het leven dat zich in die ruimtes zal afspelen, en manieren te vinden om het verschil tussen de zones voelbaar te maken, terwijl je toch een geharmoniseerde open keuken creëert. Denk: koken, eten en zitten. 

CIMA dark oak

€ 10.427,-

Eetkamer

Hier kun je je echt uitleven met de aankleding. Modern, klassiek, farm-chic: de keuzes zijn eindeloos en volledig naar jouw persoonlijke smaak. Dit zal hoogstwaarschijnlijk de eerste kamer zijn die aan de keuken zal grenzen, dus zorg dat ze zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Heb je mooie donkere houten keukenkastjes gebruikt? Waarom zou je dan geen eettafel in dezelfde kleur kiezen? Heb je de keuken betegeld met zandkleurige tegels? Kies dan een warm beige voor je eetkamer, of koop een paar onderzetters die passen bij de handgrepen van de keukenkastjes. Dit soort kleine details zorgen voor een prachtig subtiele uniformiteit in je nieuwe open keuken.

Woonkamer

Naast de ventilatie, is voor deze ruimte de belangrijkste vraag: hoe gaat je nieuwe open keuken aanvoelen? Nogmaals, dit gaat echt allemaal over persoonlijke smaak en stijl. Vergeet niet dat je stijlen wilt vinden die elkaar aanvullen. Een volledig strakke en moderne keuken ziet er misschien een beetje misplaatst uit naast een gezellige woonkamer voor het hele gezin. Zorg er dus voor dat je stijlen kiest die er samen geweldig uitzien. Een formele eetkamer zal er waarschijnlijk beter uitzien naast een strakke moderne keuken en een gelikte designwoonkamer. 

 

Tapijten, verlichting en ruimteverdelers zijn slechts een paar voorbeelden van manieren waarop je de woonkamer kunt afscheiden, zodat deze aanvoelt als onderdeel van de open keuken, maar ook als een aparte kamer. Ook vloeren kunnen hier een uitkomst bij zijn. Markeer de overgang naar de woonkamer met tapijten of houten vloeren naast keukentegels. 

Green kitchen with a wine refrigerator and a wooden worktop

OMBRA green

€ 8.810,-

Kleine open keukens 

Misschien klinkt het alsof je dit allemaal alleen kunt doen als je een enorme ruimte hebt? Dat is niet zo! Kleinere open keukens zijn een perfecte manier om het meeste uit uw ruimte te halen. 

 

De belangrijkste overwegingen:

  • Ventilatie, ventilatie, ventilatie. Investeer in een sterk systeem of zorg voor gemakkelijk toegankelijke ramen zodat je kunt zorgen voor frisse lucht nadat je een lekker en sterk ruikende maaltijd hebt gekookt. Niemand heeft zin om te knuffelen op de bank als het diner nog in de lucht hangt. 

  • Van de vloer tot het plafond. Hierbij komen planken om de hoek kijken. Maak gebruik van alle loze ruimte om je mooiste stukken een plekje te geven. Bekijk je keuken van top tot teen en zorg ervoor dat je de ruimte die je hebt kunt maximaliseren. 

  • Verlichting. Gebruik hanglampen boven de eethoek om deze te onderscheiden van de rest van de kamer. 

  • Kleur. Gebruik complementaire kleuren en verdeel de ruimte in verschillende zones: dat zorgt ervoor dat elke ruimte groter aanvoelt. 

  • Ruimteverdelers. Als je er een in kunt passen, is een vrijstaande open kast een subtiele manier om de kamers enigszins op te splitsen, terwijl de ruimte nog steeds heel erg open aanvoelt. 

Hopelijk hebben we je wat ideeën en onderwerpen kunnen geven om over na te denken bij het plannen van je open keuken. Het is ten slotte een geweldige manier om een prachtige en gezellige leefruimte te creëren waar je nog jaren van zult houden. Als je echter meer van een zeer gecompartimenteerd huis houdt, is dit misschien niet de juiste keuken voor jou. Maak je geen zorgen, we hebben hier tal van andere opties voor je.