Hoe je het juiste keukenwerkblad kiest

Het kiezen van een keukenwerkblad is een van de belangrijkste en misschien ook de moeilijkste beslissingen bij het kopen van een nieuwe keuken. Daar zijn verschillende goede redenen voor: het werkblad heeft een grote impact op het ontwerp en de uitstraling van de keuken en op het totale budget. Bovendien is het keukenwerkblad het onderdeel van je keuken dat bestand moet zijn tegen de grootste slijtage en tegen die vele verschillende taken die elke dag worden uitgevoerd. Twijfel je over welk werkblad het beste bij jouw behoeften en jouw keuken past? Lees deze gids over waar je rekening mee moet houden voordat je een keuze maakt.

Om een werkblad te kiezen dat voldoet aan je behoeften en de manier waarop je het gebruikt, is het belangrijk om eerst na te denken over welke verwachtingen je hebt. Denk na over deze belangrijke vragen die belangrijk zijn voor zowel materiaalselectie als ontwerp:

  • Hoeveel tijd wil je besteden aan schoonmaken en regelmatig onderhoud?
  • Moet het werkblad bijzonder goed bestand zijn tegen vette vingers, krassen en hoge temperaturen?
  • Werk je vaak met voedingsmiddelen die vlekken kunnen veroorzaken?

Ontwerp vs. functie?

Veel mensen beginnen met het ontwerp en kunnen de neiging hebben om overwegingen over dagelijks gebruik en functionaliteit te bagatelliseren. Het ontwerp van het werkblad is van groot belang voor de algehele uitstraling van de keuken en het is makkelijker om je voor te stellen hoe het werkblad er in het hier en nu uitziet dan hoe het er na 5-10 jaar gebruik en slijtage uitziet.

Gelukkig zijn er tal van werkbladen die er geweldig uitzien, duurzaam zijn en voldoen aan elke behoefte in de keuken. Desalniettemin kan het nodig zijn om compromissen te sluiten om tegemoet te komen aan ontwerp, functionaliteit en prijs.

Ontdek onze werkbladen

Laten we het hebben over design

Het werkblad kan een doorslaggevende invloed hebben op het totaalbeeld van je keuken en je hebt verschillende opties om de gewenste look te creëren. Het materiaal en de oppervlaktestructuur kunnen bijvoorbeeld een grote rol spelen, en kleur helpt natuurlijk bij het definiëren van het keukenontwerp dat je kiest.

Een andere belangrijke ontwerpfactor is de dikte en montage van het werkblad. Het is belangrijk om te beslissen of je kiest voor een dik en onderscheidend blad of een dun tafelblad dat zelfs kan worden gemonteerd zodat het over de keukenelementen lijkt te zweven.

Laten we het hebben over de functie

Je keukenwerkblad moet de komende vele jaren van alles doorstaan. Daarom is het waarschijnlijk geen goed idee om een blad te kiezen alleen op basis van het uiterlijk. Je moet rekening houden met het effect dat het dagelijks leven in de keuken op het werkblad heeft. Het blad moet dus duurzaam, hygiënisch, gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn. Ook moet het blad waarschijnlijk goed tegen warmte kunnen en moet het geen probleem zijn als er op wordt gemorst. 

Wat moet je werkblad allemaal doorstaan?

Je moet overwegen wie de keuken dagelijks gaat gebruiken en hoe ze hem gaan gebruiken. Je keuken moet in het dagelijks leven voor je klaarstaan. Dat betekent dat je de keuken makkelijk moet kunnen schoonmaken en dat er geen uitgebreid onderhoud nodig is. 

Als je kinderen hebt, houd er dan rekening mee dat ze je willen helpen tijdens het koken. Je werkblad moet dus goed zijn voor zowel je kinderen als voor jou. Een goed advies is om een werkblad te kiezen met een gestructureerd oppervlak, omdat vingerafdrukken en eventuele krassen daar minder zichtbaar op zijn.

Wat is het juiste werkblad voor jou?

Bekijk hier al onze werkbladen
— Werkblad – voor hete potten en pannen.

Het meest hittebestendige materiaal in ons assortiment is keramiek. Over het algemeen raden we je echter altijd aan om een tafelbeschermer te gebruiken voor je hete potten en pannen, maar op keramiek kan het ook prima zonder.

— Werkblad – onderhoudsvrij.

Als je een werkblad wilt kiezen dat makkelijk te onderhouden is, raden wij laminaat, compact laminaat, Core, keramiek, composiet of staal aan. Er zijn dus genoeg opties waar je uit kunt kiezen.

— Werkblad – met een beperkt budget.

Als je een krap budget hebt, kies dan voor een werkblad van laminaat. Je krijgt daarbij echt veel voor je geld – duurzaamheid en eenvoudige reiniging daarbij inbegrepen. Tegelijkertijd kun je kiezen uit een groot aantal fantastische kleuren en texturen.

Een afspraak maken

We weten dat een nieuwe keuken, badkamer of garderobe een groot project is. Wij willen er dus zeker van zijn dat we alle tijd kunnen nemen om alles over het project te weten te komen en om al jouw vragen te beantwoorden. Daarom raden we mensen aan om een afspraak met ons te maken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we alle tijd voor je hebben. Een afspraak maken is gratis en je zit nergens aan vast. Het is dus in elk stadium van jouw project een goed idee.

Werkbladen van hardhout

Werkbladen van hardhout

We bieden een groot aantal werkbladen van hardhout. Natuurlijke materialen zijn uniek en krijgen in de loop van de tijd vaak een ander karakter. Tegelijkertijd vereisen ze meestal iets meer zorg en onderhoud dan andere materialen.

Regelmatige behandeling met olie

Bij regelmatige behandeling met olie kan een werkblad van hardhout vele jaren mooi blijven. Houd er rekening mee dat water en olie sporen kunnen achterlaten op het werkblad als je het werkblad niet afveegt en regelmatig schoonmaakt. Er moet speciale aandacht worden besteed aan de gootsteen en de kookplaat, en je moet voorkomen dat vochtige vaatdoeken of theedoeken voor lange tijd op een houten werkblad blijven liggen.

Bekijk onze oliereinigingsproducten van Kvik Care

Werkbladen van hardhout

Hoe voorzichtig je ook omgaat met je hardhouten werkblad, er komen meestal in de loop van de tijd kleine krasjes en vlekken op, waardoor het werkblad patina en persoonlijkheid krijgt. Het is onderdeel van de charme van een natuurlijk en organisch materiaal. Het mooie is dat hardhouten werkbladen opgeschuurd kunnen worden waardoor ze er weer als nieuw uit gaan zien. Dit is niet mogelijk met andere soorten werkbladen. 

Lees onze gids voor het schoonmaken van je keuken
Kvik XL & XXL

20% meer ruimte op het keukenblad

Als je voor XXL kiest, krijg je een dieper blad waardoor je 20% meer werkruimte op het werkblad krijgt. Dit betekent dat je kunt koken zonder dat iemand of iets je in de weg zit. En tegelijkertijd is er tijdens het bakken ruimte voor zowel de kinderen als alle ingrediënten op het werkblad.

Lees hier meer over XXL

Je werkblad kan bijna alles aan

Al onze werkbladen zijn gemaakt voor gewoon gebruik in de keuken. Sommige materialen zijn echter beter bestand dan andere en vereisen daarom minder onderhoud.

Wil je een werkblad dat niet beschadigd raakt door water en olie of keukengerei en sleutels die erop worden gegooid? Granieten werkbladen en compacte laminaatwerkbladen zijn extreem robuust, stijlvol en praktisch. En bijna onderhoudsvrij. Dit kan leiden tot minder zorgen en minder schoonmaakwerk in een toch al druk dagelijks leven.

Tips van experts:

Raak het werkblad aan voordat je beslist!

Het materiaal van het werkblad is belangrijk voor nog iets anders dan alleen het uiterlijk en het dagelijkse onderhoud ervan. Het is ook belangrijk hoe het werkblad aanvoelt. Het werkblad heeft zelfs een effect op de akoestiek in je keuken! We raden je aan om langs te komen bij een van onze showrooms en echt de verschillende opties te ervaren voordat je een besluit neemt.

Zoek een winkel bij jou in de buurt

Een werkblad van hard materiaal voelt kouder aan, terwijl houten werkbladen warmer en zachter aanvoelen. Toch is een hard en koud werkblad praktisch, bijvoorbeeld als je vaak bakt.

— Niels Krabbe Iversen
Verkoopmanager

De prijs van het werkblad en je totale keukenbudget

Het keukenwerkblad kan een groot deel van het totale budget voor een nieuwe keuken zijn, als je kiest voor een van de meer exclusieve materialen zoals keramiek of composiet. Het is niet ongebruikelijk dat de prijs van het werkblad vergelijkbaar is met de prijs van de rest van de keuken of die zelfs overschrijdt!

Als je een betaalbaar werkblad wilt, is laminaat de voor de hand liggende keuze. Een laminaatwerkblad kan je ruimte in je budget geven voor apparaten en voldoet aan de behoeften van een typisch gezin, omdat het zowel robuust als gemakkelijk schoon te maken is.